Claves Blog

Information

This article was written on 05 juil 2011, and is filled under News.

Current post is tagged

, , , , ,

Een nacht in Haarlem

De ene reiziger brengt een nacht door op een politiebureau in Harlem (USA) – al dan niet terecht; een ander verkiest Haarlem (NL), en nog wel de Grote Kerk – maar wat kan daar te zoeken zijn, tussen middernacht en zeven uur ‘s morgens? Het uur voor de Vespers is al lang voorbij en hoe dan ook, dergelijke diensten zijn in deze hervormde kerk niet aan de orde, ook al is hij ooit – in 1559 – als katholieke kathedraal gewijd door de Paus en de Keizer.

De reden voor ons nachtelijke bezoek is de opname van een orgelrecital, geheel gewijd aan Bach, door Kei Koïto, een opmerkelijke Japanse organiste die in Zwitserland woont. Om aan het dagelijkse stadsrumoer te ontkomen, en vooral ook om de kerkgangers en toeristen overdag vrij toegang tot de kerk te laten, hebben organisten vaak geen andere keus dan doorwaakte nachten.

Na een paar uur slaap in een alleraardigst hotel, gevestigd in de voormalige Nederlandse drukkerij van postzegels en bankbiljetten, komen we om twee uur ‘s nachts aan in de Grote Kerk, waar we opgevangen worden door de bescheiden artistiek leider van de opname. In het halfdonker fluistert hij ons in dat zich onder onze voeten grafzerken bevinden, en dat hij hoopt dat we niet te bang zijn voor spoken. Als we dichterbij komen doemt uit het duister het indrukwekkende orgel op dat Christiaan Müller in 1738 gebouwd heeft. Jean-Claude Gaberel, de geluidstechnicus van het project, had ons al gewaarschuwd: « het is wel een monster… ». En inderdaad, het is een overdonderend instrument: een van de grootste ter wereld.

Haendel heeft dit orgel bespeeld, Mendelsohn ook, en zelfs Wöfli (Mozart) – als 10-jarig kind al. Het heeft een onwaarschijnlijk aantal pijpen en registers, en zijn minst sympathieke eigenschap is de ongelijke toetsaanslag op de drie manualen, die het werk van de organist ronduit zwaar maakt, vooral op het middelste klavier waar dubbele kracht nodig is om de toon te laten klinken. De opnamesessie gaat voort, met een transcriptie door Kei Koïto zelf van de sublieme alt-aria uit de Cantate 170 van J. S. Bach: Vergnügte Ruh, beliebte Seelenlust. De titel krijgt een aparte bijklank door de geluiden van buiten, lallende feestgangers et dronkemanspraat.

Maar zulke storingen vallen volledig in het niet in de klank van dit orgel, ook al speelt het op zijn zachtst.

De dageraad nadert. De feestvierders zijn naar bed, opgevolgd door reusachtige meeuwen die enorm stampij maken. Maar Kei Koïto, onverstoorbaar, speelt door, de ene fuga na het andere koraal, tot de ochtend gloort.

Video Haarlem

 

Deze opname wordt in maart 2012 door Claves uitgebracht.

 

Patrick Peikert, Claves records ©

Claves Webshop

Laisser un commentaire

Current day month ye@r *